Sport
În localitate s-a construit în ultimii ani, din fonduri guvernamentale, o sala de sport. Amatorii de fotbal dispun de un teren, la marginea satului, pe izlazul numit Boba.
Jocurile sportive traditionale, care astazi nu se mai practica, erau fuga (asemanatore jocului de oina) si toagrele. Pentru amândoua jocurile se foloseau bâte si mingi din cârpe, de marimea unui pumn. Mingea era numita lopta. Fuga, mai dinamica, era jucata în special de copii, în timp ce toagrele, mai statice, erau jucate mai ales de tineri, baieti si fete.
Copii practicau si alergarea cu cercul.
Pâna prin anii '60 la Cheveresu Mare exista si o popicarie, mai întâi pe locul unde astazi se înalta sala de sport, mutata apoi în curtea caminului cultural. Jocul de popice era numit de localnici kugle.
Periodic se organizeaza, pe cele doua fonduri cinegetice din localitate, partide de vânatoare sportiva. Pescuitul sportiv se mai practica, ocazional, pe Sorcan.
Cultura
Localitatea dispune de un camin cultural si de o biblioteca publica.
Este, de asemenea, racordata la o retea de televiziune prin cablu.
În urma cu mai multe decenii la Cheveres activau, urmând exemplul celebru al satenilor de la Chizatau, care au facut scoala în Banat, un cor si o fanfara. Exista si un grup de calusari.
Personalitati locale
Petru Tartan (Czartan, Taran, Zortan, Ciortan) [7] - mathusalemul Banatului
Patrut Vancea - haiduc din secolul al XVIII-lea, functionar imperial la cercul Cheveres, fiul celebrului capitan de lotri Petru Vancea
Pavel Blidaru (a lu' Ioca, 1896 - 1953) - deputat în timpul guvernarii Iorga, scriitor taran, publicist, membru marcant al Frontului Plugarilor.
Straveche asezare de vietuire româneasca si ortodoxa, comuna Cheveresu Mare este atestata documentar înca din sec.XIV
Primaria Cheveresu Mare © 2008
Toate drepturile rezervate